Hagyományőrzés a Jászságban


Mi hiszünk abban, hogy az egykori jászsági szűcsök gazdag és változatos mintagyűjteménye népművészetünk értékes része, amelyet, ha némiképp átértelmezett módon is, de meg kell menteni a gyermekink és unokáink számára. Abban is bízunk, hogy a viselethez hasonlóan a hímzéssel foglalkozó szakemberek is elfogadják majd ezt a rekonstrukciós megoldást, amely jó példaként is szolgálhat népművészeti értékeink megmentésére.

Népi ételek napjaink asztalán

A hagyományőrzésben hangsúlyos szerepet kap az egykori népi ételek megismerése és beillesztése napjaink táplálkozásába. E téren igen eredményesen munkálkodik a Jászsági Vendéglátók Egyesülete, akik tíz éve minden nyáron megrendezik a Jászsági népi ételek főzőversenyét a jászberényi Margit-szigeten, amelyen nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalok is szívesen vesznek részt. Hasonló módon közkedvelt a jászapáti kakaspörkölt és a jászárokszállási birkapörkölt főző verseny, valamint a különböző szokásokhoz (pl. aratás, szüret), vagy programokhoz (falunap, lovasverseny) kapcsolódó főzőverseny.
A népi ételek összegyűjtésében és népszerűsítésében igen komoly feladatot végez a Jász Múzeum és a Jász Múzeumért Alapítvány. Régi ételeket és recepteket bemutató szakácskönyveket, képeslapokat jelentetnek meg magyar és német nyelven, gasztronómiai kiállítást rendeznek és múzeumkerti vacsoraesteket szerveznek.

Nagy sikere van a minden év november 11-én, Márton napján, a Jásztelken megrendezett pörkölttorta készítő versenynek. A jászsági vendéglők és étterek étlapjáról sem hiányoznak a jellegzetes jászsági ételek (gölődin leves, árpakása leves, birkapörkölt, pandúrgulyás és még sok más finomság.). A Jászságban napjainkban is sok helyen készítik, és fogyasztják a régi ételeket (macok, keletlen pite, vajalja, vízen kullogó, húsos káposzta stb.), és ma sem múlik el lakodalom vagy más jeles családi ünnep birkapörkölt és házi rétes nélkül. (8. kép)

« November 2025 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30