A jászok világtalálkozójának története

 

„A hagyománytisztelet a gyökereinkből fakad”

A XIX. Jász Világtalálkozó rendezői Jászberény Város Önkormányzata és a Jászok Egyesülete, megvalósítója a Jászkerület Nonprofit Kft.

A JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ -ról

Közel húsz év után ismét Jászberény adhat otthont a jászok évente megrendezett világtalálkozójának. A jászkun redemptio, azaz a jászkun önmegváltás 250. évfordulója alkalmából először 1995-ben jöttek össze Jászberényben az elszármazott jászok, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre. Azokra a jász atyafiakra, akik saját erejükből összefogva, a maguk részét megvásárolva, visszaszerezték 1745-ben a maguk szabadságát, és a szó legszorosabb értelmében kivásárolták magukat a Pesti Invalidus Ház fennhatósága alól, és megalapozták a Jászkun Hármas Kerületet. Egy önálló közigazgatási egységet hoztak létre ezzel azok a redemptusok és irredemptusok, akik mindennél előbbre valónak érezték szabadságuk és önrendelkezésük birtoklását.

A Jászságot, a Nagykunságot és a Kiskunságot is magába foglaló Hármas Kerületben, annak egykori székhelyén, Jászberényben gyűltek össze 1995-ben az ország és a világ különböző tájaira szakadt jász emberek, hogy rövid időre visszatérjenek, emlékezzenek gyökereikre. A redemptiós megemlékezés akarva-akaratlanul vált a jászok első világtalálkozójává, melyet – végigjárva a Jászságot – évről-évre követett a soron következő. A rendezvény állandó célja lett a Jászok történelmi hagyományainak ápolása, a jász kultúra megőrzése, a Jászság településeinek bemutatása, valamint a jász tudat megerősítése, és megismertetése az ide látogatókkal. A megvalósult programok között rendszeresen szerepel főpapi szentmise, jászkapitány beiktatása, a jász települések díszes felvonulása, jász művészeti csoportok és kézművesek bemutatkozása, az elszármazottak közötti tapasztalatcsere, kiállítások, koncertek rendezése. Az így eltelt 18 év alatt minden jászsági település néhány napra befogadója lett az elszármazott és a még itt élő jászoknak.

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31